Explorer » Specials » Visserij en aquacultuur

Rondleiding door de wereld van de visserij en aquacultuur

Rondleiding door de wereld van de visserij en aquacultuur Onder visserij verstaat men alle activiteiten en methoden die men gebruikt met als doel dieren en planten uit het water te halen. Vis is hierbij de hoofdmoot, maar in ons land en met name in Zeeland, houdt men zich ook bezig met schaal- en schelpdieren. Het vissen speelt zich hoofdzakelijk af op zout water aan de kust en op zee. De zoetwatervisserij heeft een bescheiden aandeel en bestaat naast beroepsvissers vaak ook uit sportvissers. Aquacultuur is het kweken van dieren en planten in water.

De kustvisserij

Dit zijn wat kleinere schepen die vissen op de Oosterschelde, de Waddenzee en de Voordelta (het gebied voor de Zeeuwse kust). Ze mogen vissen tot 12 zeemijl uit de kust. Afhankelijk van het seizoen passen ze hun vistuig aan voor het vangen van verschillende soorten vis. Elk schip mag een bepaalde hoeveelheid vissen. Meestal wordt er gevist op garnalen, platvis als schol, schar en tong en rondvis als kabeljauw. Ook de vissers van mosselen en oesters vallen onder de kustvisserij.

De zeevisserij

Bij deze visserij gaat het om grote schepen die buiten de kustwateren, verder op zee vissen. Vaak op de Noordzee om tong en kabeljauw te vangen, maar er wordt ook veel verder op de noordoostelijke Atlantische Oceaan, bij Ierland, Schotland, in het Kanaal en zelfs in de Golf van Biskaje gevist. Ook deze schepen hebben een visquotum en lossen vaak in buitenlandse havens. De vissers op de Noordzee vissen vaak een hele week achter elkaar en brengen hun vangst dan aan wal vlak voor het weekend.

De zoetwatervisserij

Is eigenlijk een combinatie van sport- en beroepsvissers. Omdat de omstandigheden op zee al snel te zwaar zijn, kiezen de meeste sportvissers voor het vissen op binnenwateren als het IJsselmeer en de randmeren, het Veerse Meer en de grote rivieren. De beroepsvissers richten zich voornamelijk op het vangen van paling en baars. Overigens is de palingvisserij sinds 2011 in veel binnenwateren verboden.

Bron: SeahorseDigital, PixabayBron: SeahorseDigital, Pixabay

Aquacultuur

Een bijzondere vorm van visserij is de aquacultuur. Dit is het kweken van dieren en planten in water. Denk hierbij aan het kweken van vis, schaal- en schelpdieren, maar ook aan planten als algen en zeewier die leven in zoute en/of zilte omstandigheden. Doel van de kweek is zowel voedselvoorziening als grondstof voor de industrie. Aquacultuur komt in Nederland hoofdzakelijk voor in de provincie Zeeland.

Aquacultuur in Nederland: een nieuwe branche

Onder aquacultuur wordt verstaan: de kweek van dieren en planten in water. Bij dieren kun je denken aan vissen, schaal- en schelpdieren, maar ook aan niet-eetbare soorten als zagers. Bij aquacultuurpl…
De visserij op mesheften krijgt kans en uitdaging in China

De visserij op mesheften krijgt kans en uitdaging in China

Mesheften, of scheermessen in de volksmond, worden amper gegeten in Nederland. Ze komen in grote hoeveelheden voor in de Noordzee, waar ze worden gevist door Nederlandse vissers. Eigenlijk werden ze b…

Een innovatief en revolutionair vissersschip

In de Nederlandse visserijwereld is een omslag gaande. Dit is nodig omdat voortzetten op de huidige manier van vissen te onrendabel geworden is. Men heeft ingezet op het ontwikkelen van een vaartuig w…
Garnalen vissen op een paard in zee; uniek in de wereld!

Garnalen vissen op een paard in zee; uniek in de wereld!

Vis wordt gevangen door moderne viskotters. Toch is er ook een traditionele vorm van vissen, die anders dan met een schip uitgeoefend wordt: de paardenvisserij. Deze manier van vissen vindt plaats lan…

Kokkels, een delicatesse uit Nederland

Aan het strand zie je ze bij duizenden liggen. Lege kokkel schelpen. Alleen denken we er niet vaak aan wat er ooit in heeft gezeten. Het is een delicatesse in Zuid-Europese landen en ongemerkt hebben…

Vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde

De weervisserij is een vismethode die vooral wordt toegepast om ansjovis te vangen. Het is een heel andere manier van visvangst dan de meeste visserijen. Men plaatst namelijk vaste, houten, constructi…
Visserij op St. Jacobsschelpen

Visserij op St. Jacobsschelpen

De Sint-Jacobsschelp is een tweekleppige schelp die in de restaurants de benaming Coquille St. Jacques heeft gekregen. De Nederlandse naam is de grote mantel. De Sint-Jakobsschelp is een geliefde deli…

Zeewier eten is lekker en gezond

Zeventig procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dat water groeien zeewieren die we allemaal wel eens gezien hebben. Waar we niet vaak bij stilstaan is…
Zeewierteelt biedt alternatieven voor de voedselvoorziening

Zeewierteelt biedt alternatieven voor de voedselvoorziening

70% procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dit water groeien zeewieren. We hebben dit allemaal wel eens gezien. Aangespoeld op het strand, aan de wate…
Gepubliceerd door Explorer op 24-07-2017, laatst gewijzigd op 24-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1045373, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/visserij.aspx