Explorer » Specials » Marineschepen

De beschermers van de zee

De beschermers van de zee Voor het vervoer van goederen maken we veel gebruik van de zee. We halen delfstoffen en eten uit de zee. Van de zee mag iedereen gebruik maken, maar de zee wordt helaas ook voor minder goede bedoelingen gebruikt. Om dit te voorkomen is er soms handhaving nodig. Dit wordt gedaan door marineschepen. Marineschepen zijn schepen die opvallen door hun afwijkende vorm. Ze hebben in tegenstelling tot koopvaardijschepen geen laadruimte of tanks om goeden in te vervoeren. Maar ze zijn zo ontworpen en uitgerust met alle denkbare faciliteiten om een vrije zee te kunnen garanderen.

De zee is onmisbaar

De aarde bestaat voor ongeveer 70 % uit zee. Deze zee is zeer belangrijk voor veel landen en met name voor de wereldhandel. Het grootste gedeelte van al het transport vindt plaats over zee. Daarnaast is de zee heel belangrijk voor ons om er grondstoffen uit te halen. Ook halen we veel eten uit de zee. Vis, schaal- en schelpdieren en steeds vaker ook zeewieren.

De zee is van niemand

De zee is geen eigendom van iemand of van een bepaald land. Iedereen mag in internationale wateren varen zonder dat daar toestemming voor nodig is. Maar omdat landen wel heel erg afhankelijk kunnen zijn van de zee, gaan ze die beschermen als de situatie er om vraagt.

Beschermen van de zee

Als het nodig is om de belangen van een stuk zee te verdedigen, wordt dit door de marine van een land op zich genomen. Of dit gebeurd onder de vlag van de Navo of Verenigde naties. Een marine heeft hier een aantal diverse, gespecialiseerde schepen voor. Elk type schip heeft een speciale taak. En al die schepen samen, zorgen er in vlootverband voor dat er voor de gebruikers van de zee een veilige doorgang is, of, gemaakt wordt.

In deze special worden enkele oorlogsschepen nader bekeken.

Fregat: de allrounder van de marine

Een fregat is niet een groot en tot de verbeelding sprekend oorlogsschip, maar een modern werkpaard bij de marine. Het heeft ruwweg een lengte tussen de 100 en 150 meter, een bemanning van ongeveer 10…
Mijnenveger: de stofzuiger van de zee

Mijnenveger: de stofzuiger van de zee

Een mijn is een wapen dat ontploft bij een aanraking of bij nadering van een vaar- of voertuig. Mijnen kunnen worden onderverdeeld in land- en zeemijnen. Om een gebied van zeemijnen vrij te maken en t…
Onderzeeboot: het geheime wapen onder water

Onderzeeboot: het geheime wapen onder water

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende schepen is de onderzeeboot. Ook wel onderzeeër genoemd. De grote kracht van een onderzeeboot is het zich (bijna) onzichtbaar kunnen verplaatsen. Dankzij d…

Vliegkampschip: een varend vliegveld op zee

Een vliegkampschip, of vliegdekschip, is een oorlogsschip dat is ingericht voor het vervoer en gebruik van vliegtuigen. Vliegkampschepen kunnen behoorlijk in grootte variëren. De grootste schepen van…
Gepubliceerd door Explorer op 12-01-2016, laatst gewijzigd op 10-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PH3 JEFFREY LOSHAW, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Venezuela