Rondleiding in de wereld van mosselen en oesters
Veel mensen kennen mosselen en oesters. In België zijn deze lekkernijen uit de zee niet aan te slepen. In Nederland worden steeds meer mosselen gegeten. Oesters is nog een ander verhaal. Onbekend maakt dikwijls ook onbemind. Vaak merk je dat men nog niet zoveel van mosselen en oesters en de schelpdierbranche afweet.
Food is hot
Er is de laatste jaren een toenemende aandacht voor food en foodproducten. De bijdragen van de televisie met veel kookprogramma's en shows waarin mensen zelf mee kunnen doen om een "top chef"-titel in de wacht te slepen, spelen daar een grote rol in. Maar ook zaken als een bewustwording om gezonder te eten, een duurzame teelt, maatschappelijk verantwoord ondernemen en interesse in streekgebonden producten hebben hier een groot aandeel in. Mosselen en oesters passen prima in dat plaatje.
Herkomst
De mensen willen vooraf al meer weten als ze overwegen een product te gaan kopen. Daarvoor oriënteert men zich tegenwoordig op internet waar vaak al een schat van informatie te vinden is. Men wil weten waar alles vandaan komt en wat "de geschiedenis" van het product is, wat ze kopen. Ook willen de mensen de verhalen horen achter de producten die ze zien of kopen.
Andere toerist
Toerisme is door de jaren heen veranderd. De huidige toerist wil zelf ontdekken, beleven en doen. Wat betreft mosselen, oesters en ook andere
schaal- en schelpdieren is het niet anders. Toeristen die Yerseke bezoeken vinden alles wat er te zien en te doen is langs de waterkant, heel interessant. Vaak stelt men vragen en is men op zoek naar meer informatie. Ik wil graag m'n steentje bijdragen aan het verstrekken van deze informatie en geef daarom in deze special uitleg over het reilen en zeilen van de mossel- en oesterbranche.