Rondleiding door de wereld van de visserij en aquacultuur
Onder visserij verstaat men alle activiteiten en methoden die men gebruikt met als doel dieren en planten uit het water te halen. Vis is hierbij de hoofdmoot, maar in ons land en met name in Zeeland, houdt men zich ook bezig met schaal- en schelpdieren. Het vissen speelt zich hoofdzakelijk af op zout water aan de kust en op zee. De zoetwatervisserij heeft een bescheiden aandeel en bestaat naast beroepsvissers vaak ook uit sportvissers. Aquacultuur is het kweken van dieren en planten in water.
De kustvisserij
Dit zijn wat kleinere schepen die vissen op de Oosterschelde, de Waddenzee en de Voordelta (het gebied voor de Zeeuwse kust). Ze mogen vissen tot 12 zeemijl uit de kust. Afhankelijk van het seizoen passen ze hun vistuig aan voor het vangen van verschillende soorten vis. Elk schip mag een bepaalde hoeveelheid vissen. Meestal wordt er gevist op garnalen, platvis als schol, schar en tong en rondvis als kabeljauw. Ook de vissers van
mosselen en oesters vallen onder de kustvisserij.
De zeevisserij
Bij deze visserij gaat het om grote schepen die buiten de kustwateren, verder op zee vissen. Vaak op de Noordzee om tong en kabeljauw te vangen, maar er wordt ook veel verder op de noordoostelijke Atlantische Oceaan, bij Ierland, Schotland, in het Kanaal en zelfs in de Golf van Biskaje gevist. Ook deze schepen hebben een visquotum en lossen vaak in buitenlandse havens. De vissers op de Noordzee vissen vaak een hele week achter elkaar en brengen hun vangst dan aan wal vlak voor het weekend.
De zoetwatervisserij
Is eigenlijk een combinatie van sport- en beroepsvissers. Omdat de omstandigheden op zee al snel te zwaar zijn, kiezen de meeste sportvissers voor het vissen op binnenwateren als het IJsselmeer en de randmeren, het Veerse Meer en de grote rivieren. De beroepsvissers richten zich voornamelijk op het vangen van paling en baars. Overigens is de palingvisserij sinds 2011 in veel binnenwateren verboden.
Bron: SeahorseDigital, Pixabay Aquacultuur
Een bijzondere vorm van visserij is de aquacultuur. Dit is het kweken van dieren en planten in water. Denk hierbij aan het kweken van vis,
schaal- en schelpdieren, maar ook aan planten als algen en zeewier die leven in zoute en/of zilte omstandigheden. Doel van de kweek is zowel voedselvoorziening als grondstof voor de industrie. Aquacultuur komt in Nederland hoofdzakelijk voor in de provincie Zeeland.